R.A.F.: „Teď jsme v té nejlepší formě“

Redakce, 16.5.2006, 14:05

raf_pr1.jpgR.A.F. se po delší přestávce vracejí mezi fanoušky, a jdou do toho rovnou po hlavě – účastní se Adio Punkrock Tour 2006 a čeká je taky zahraniční turné. Nejen o budoucích koncertech jsme si popovídali s bubeníkem Vincou.

Ahoj, po dlouhé přestávce se vracíte zpět a vyrážíte rovnou na zahraniční turné s Punkhart. Řekněte nám něco víc o této šňůře.
Ahoj..no v prvé řadě jako první jedeme „Adio Punkrock Tour 2006“ s ostravskou kapelou Zařvidveře. Navštívíme osm (Ostrava, Karviná, Přerov, Hradec, Zábřeh, Brno, Praha, Šumperk) měst a začíná 12.května… Zahraniční turné s Punkhart je zatím v jednání, ale doufejme, že to dobře dopadne… Měly by se jet tyhle země: Polsko, Německo, Švédsko možná Dánsko, Rakousko,…podle toho co vyjde.

Jaké máte důvody zkusit takovou šňůru v zahraničí? Jak jste se k tomu dostali?
S tou zahraniční šňůrou přišli Punkhart a takový impuls k tomu jim dala švédská kapela Confession, které tady dělali nějaké koncerty…

Tak to přeji hodně štěstí a to vyjde ;-) Michal byl na čas v Anglii, nemáte strach, že pozapomněl pár věcí? Nemusíte o to intenzivněji teď zkoušet?
Děkujeme:-) uvidíme… No Michal je v Anglii a vrací se až 6 května. Tudíž máme na společné nazkoušení asi 5dní do prvního koncertu..Celkově celá kapela byla „rozlítaná“ ale poslední měsíc s Liborem a Svaou intenzivně makáme a Michal v Anglii taky…Bude to makačka, ale věřím, že to zvládnem… jen hold nebudeme hrát moc nových věcí:-)

Momentík, vy už jste zase čtyři?
Ano, máme nového kytaristu Libora, který působil v hardcore kapelách… Zkouší s náma od doby co odjel Michal… Myslím, že to bude ve čtyřech lepší…

Tak když už jsme se k němu dostali, tak ho trošku představte…..:-)
Jmenuje se Libor, ale všichni mu říkáme Boris:-) Hrál na basu v kapele Screaming for change a momentálně hraje ještě v Gospel of the future… Seznámili jsme se přes kapely, ale samozřejmě je to kamarád jinak by to nemohlo fungovat… Je mu 21 let a pracuje v nemocnici…

Okej, tak díky….vy vůbec ale používáte jiná jména, než se jmenujete, co vás k tomu vede? Vysvětlete původ všech přezdívek.
No tak Vincova a Svaova přezdívka je odvozená od příjmení:-) A Libor je Boris pač miluje kapelu jménem Boris:-D Ale přeci i ty máš předzdívku jinou než se jmenuješ.

raf_pr2.jpgHeh, tak to jsme trošku odskočili, zpět k hudbě. Letos to jsou dva roky co vyšlo vaše poslední album, pracuje se už na dalším?Popřípadě máte určené nějaké datum vydání?
:-) Ano dva roky je dost a už je na čase vydat něco pořádného! Na novém albu samozřejmě intenzivně pracujeme a s Liborem jsme chytli nový rozměr…Chtěli bychom ho vydat co nejdřív, ale nechceme to uspěchat…Lepší kvalita než kvantita jak se říká:-) Máme asi 10 rozmanitých rozpracovaných skladeb tak uvidíme co z toho vzejde, ale my osobně se na to těšíme… Řek bych že tam bude slyšet určitý posun…

Co myslíte tím „nový rozměr“? A jaký posun? Chcete říct, že budete hrát jiný styl než do teď?
Myslíme tím, že půjde slyšet určitý hudební posun…Naučili jsem se lépe hrát :) Skladby budou více rozmanité… Budou tam rychlé i pomalé písně… Některé až moc tvrdé, některé až moc měkké, ale budeme to pořád my… Nechte se překvapit:-)

Takže fanoušci nemusí mít strach, že z vás bude emo kapela, jak je dneska v trendu….Ještě zpět k tomu Adio Punkrock Tour, povězte jak se do názvu dostala firma Adio?
Nooo tak přesně k tomuhle jsem chtěl něco dodat, ale řekl jsem si, nebudu rýpat:-) Ne, z toho mít strach opravdu nemusí… Nám už by ty „patky“ asi ani nenarostly:-)
Adio celé tour sponzoruje… za to musíme poděkovat Leksovi a kapele Zařvidveře, která na tom tvrdě zapracovala a tak hezky to zařídili… Taky se divím, že na to přistoupila firma, která sponzoruje převážně hip hopové akce…

Já si myslím, že se všude ve světě skate spojuje právě s punkrockovou hudbou a ne jak je tomu u nás výhradně s hip hopem. Příjemně to potěšilo, že sponzorují právě vás. Třeba to bude znamenat průlom…
Ano to máš pravdu… Myslím si ale, že to v Čechách taky začíná pomalu měnit směr…I když ten punkrock pořád není takový mainstream jako hip hop… ale teď jde o to jestli je to dobře nebo ne… A už v tom že Adio sponzoruje punkrockové koncerty jde vidět stoupající zájem o tuhle hudbu…

raf_vinca.jpgJaké v tom vidíte jako kapela klady a zápory? Vůbec jak to vidíte s komercí?
Kladů v každém případě převažuje… My jsme teď dostali nějaký sponzoring na tour, tudíž ty koncerty a celá propagace nebude tak prodělečná jak by asi normálně byla. Jen to, že musíme splnit nějaké „závazky“, ke kterým jsme se upsali je jediný zápor, teda pokud se jejich požadavky dají vůbec záporem nazvat… záleží jestli chce být kapela neustále „underground“ a nebo chce stoupat výš… A na to navazuje ta komerce… My chceme stoupat výš a komerci se nebráníme, ale zároveň chceme zůstat sví… To je podle nás hlavní! Rozhodně ze sebe nenecháme dělat ovce a přistupovat na něco s čím bychom normálně nesouhlasili…

Krásně řečeno, prozraďte fanouškům, v čem spočívají ty požadavky…..určitě by spoustu lidí také zajímalo, jestli vám Adio dodává zdarma nějaké jejich produkty?
Požadavky byly takové, že my jim poslali rozpis celého tour (tj. města, kluby kde chceme hrát, kde všude to bude propagované a k vidění) a rozpočet. Oni na to kývli a dali nám potřebné peníze… Jejich požadavek je to, že splníme co jsme jim slíbili a taky musí být na plakátě „ADIO TOUR“… žádné produkty zdarma bohužel nedostaneme:-)

To nejsou zas tak náročné požadavky…. Teď jedna otázka pro vašeho bubeníka Vincu: Jak to stíhᚠhrát s R.A.F. a Real? Která kapela je pro tebe hlavní?
Nejsou, taky se nám zdá, že to šlo moc hladce…Ale to je jen dobře.
Zatím to stíhám dobře protože v podstatě Real začali hrát po Michalovým odletu… Ale myslím, že to půjde dohromady…Máme společnou zkušebnu, většinu společných koncertů a jelikož je muzika taková moje druhá láska, nemám problém:-) Která kapela je pro mě hlavni? To je otázka… :) Momentálně jsem ještě nahrával 4 skladby s pražskou hc kapelou Thalidomide, máme domluvené i nějaké koncerty tak uvidíme jak to dopadne…

V současné době si hodně kapel dělá amatérské videoklipy, nemáte v plánu taky nějaký zkusit?
Určitě plánujeme videoklip, ještě nevíme zda natočíme něco k desce „Budem a Nebudem“ nebo vybereme až nějakou novou skladbu, která bude stát opravdu za to…

Mno, tak já myslím, že i na albu „Budem a Nebudem“ je spousta skladeb, které stojí za to ;-) Několikrát jste dělali předkapelu slovenským Inekafe, jak jste nesli jejich konec? Čekali jste to?
No když myslíš, tak jsme potěšeni :) My máme pocit, že to mohlo být a bude lepší, tak nechceme cpát něco někam, co až za tolik nestojí…Ale možná uděláme takový sestřih z koncertů… Rozpad kapely Inekafe nás samozřejmě zamrzel, ale popravdě, čekali jsme to… Ale navždy zůstanou v našich srdcích :).

To asi každému… Vaše texty jsou často o politice i armádě. Především na albu „Tak to jsme my“. Máte nějaké špatné vzpomínky, nebo vysvětlete proč….
Album „To jsme my“ je už stará záležitost a jsou to převážně skladby ještě z dob, kdy nebyl v kapele Vinca… No a texty proti armádě a politice přeci jen k punku patří a patřili :-) Nejsme politická kapela, zpíváme o tom co nás štve a nebo co se událo v našich životech, ale bohužel jsme součástí tohoto systému tak se nás některé věci dotýká…

Hrajete už nějakou řádku let, zvýšila se vám chu hrát po té přestávce?
No tak zas tolik let myslim nehrajeme :) Ale naše chu koncertovat po více než půlroční přestávce je ohromná…Těžko to popsat :) Strašně nám to chybí a myslím,že se je na co těšit… Budou padat hlavy!

Co jste během pauzy dělali? Tvořili jste nebo prostě oddych?
Jak Michal odjel, tak jsme si tak na měsíc dali pohov,ale poté jsme začali dělat nové věci a myslím,že máme z čeho vybírat… Vinca, jak už sám řekl, hraje s Real a teď ještě jako výpomoc Thalidomide, takže hraje pořád… Libor hraje s Gospel Of The Future a Svaa píše texty a rozhodně nelenoší… Jsme v té nejlepší formě a jestli ne teď, tak nikdy :)

Vypadá to, že se máme na co těšit. Blíží se léto a s ním spousta hudebních festivalů, už víte na kterých budete hrát? Nebo jsou nějaké, na které zajedete pouze v roli posluchače?
Uvidíte, uslyšíte…Ohledně letních festivalů…nic velkého tam nemáme,spíš menší festivaly a některé jsou ještě v jednání… Bylo nám řečeno, že o nás teď nebylo dlouho slyšet, tak nás dá se říct odepsali :) Příští rok to chceme ale změnit… Možná se pojedeme na nějaké podívat, ale zatím nic konkrétního v plánu nemáme….

Kde radši hrajete, na velké akci před spoustou lidi nebo v malém klubu?
Hihi, tak tohle je klasická otázka pro velkou kapelu :) No, jelikož jsme zas tolik mega akcí před spoustou lidí nehráli, je to pro nás takový svátek…ale určitě jsou lepší malé kluby kde je výborná atmosféra, pot teče ze zdí a lidi jsou s tebou v naprostém kontaktu…Určitě je to upřímnější!

Já vás považuji za tu největší kapelu ;-) Myslel jsem velké akce 500 a více lidí… Teď jedna taková otázka ostřejší. Jak jste na tom s požíváním alkoholu během koncertu? Stalo se vám někdy, že jste nebyli schopni odehrát? Popřípadě řekněte nám nějakou zajímavou vzpomínku s tímto spojenou….
Ooh tak toho si vážíme,děkujeme!
S požíváním alkoholu v naší kapele nejsou moc problémy.. Vinca nepije, Libor nepije, Michal někdy a Bařa (Svaa) s mírou :) I když je pravda, že se párkrát stalo,ale opravdu jen párkrát :), kdy měl alkohol vliv na naše vystoupení… Já bych opilej nikdy nehrál, není to fér vůči lidem, co přijdou na koncert…

raf_pr3.jpgStává se vám ještě, že na vás přijdou staří radikální punkáči, kteří chtějí jen prudit a dělají nepořádek během koncertu? Dnes už to není moc aktuální, ale dřív se to stávalo poměrně často, jak s nimi vycházíte?
Tohle se nám moc nestává… Dřív byly hodně podobné diskuse na našich stránkách, ale ti lidi jsou zaujatí jen proti tomu, že nemáš číro že hraješ pro skejáky a že jsi komerční…
A když už přijdou na koncert, tak si občas neodpustí nějakou tupou poznámku,ale stejně je pak vidíš, jak paří, tak co si o nich máš potom myslet?

Mno to tady radši nebudeme psát :-) Už se vám někdy stalo, že jste dotočili desku a za měsíc zjistili, že některé skladby jsou jinak, než byste teď chtěli?
Tohle je hezká otázka :) Je to tak pokaždé a proto to teď nechceme uspěchat a radši si nahrajeme několik demáčů, proberem s určitými lidmi a až uslyšíme, že to stojí zato tak to nahrajeme „naostro“.

Myslíte, že se československá punkrocková scéna posunuje dopředu? Chtěli by jste žít a hrát někde jinde?
Určitej posun tady je, ale oproti zahraničí jsme pořád v pravěku. Myslím tím, že skoro každá průměrná punková kapela rozseká naši nadprůměrnou kapelu co se týče zvuku, nasazení…. Máme se ještě co učit…
Na tohle je těžké odpovědět, nikdy jsme nežili punkrockem někde jinde… Podle nás se dá prosadit kdekoliv, i když někde to může být jednodušší…

Co považujete za ten správný směr?
Správným směrem myslíme to, že tu kapely budou hrát za sebe a ne jen bezduše kopírovat co vidí na MTV :)

Když už jste u té televize…roztrhl se u nás pytel s „muzikanty“ ze soutěže Česko hledá superstar. Jaký máte názor na tuto soutěž a všechno co se kolem toho děje…
Sledovali jsem první díl a Aneta je výborná, určitě tam byla spousta talentů. Je to i o tom jak se ten člověk chytí po soutěži. Má to hodně zlehčené, ale pokud je špatný nepomůže mu ani TV. Nemáme s tím ale žádný problém….

Tak jo, díky za rozhovor a a se daří! Máte volný prostor říct cokoliv fanouškům.
My taky mockrát děkujeme za prostor prezentovat se na Vašich výborných stránkách!!! A lidi,choďte na koncerty, podporujte dobrou hudbu a doufáme, že se brzo potkáme a poznáme na některém koncertě! *Keep Punkrock Alive*

PS: Můžete kouknout na naše stránky www.raf.unas.cz a nebo www.myspace.com/rafcz a komunikujte! (nejen po netu).

Související články
Komentáře